Bezlepkové jídlo je vhodné pro všechny
Často se nás ptáte, proč vyrábíme pouze bezlepková jídla. Rozhodli se vám ukázat, že bezlepkové jídlo je vhodné nejen pro osoby, které dodržují bezlepkovou dietu, ale že se může dostat na jídelníček osob, které netrpí žádnou "lepkovou" nemocí.
Co je to lepek?
Lepek je bílkovina, která je obsažena semenech některých obilovin (pšenice, žito, ječmen a oves). Jedná se o velmi lepkavou, tuhou a průhlednou látku, která se přenáší do krve a lymfy. Zde se následně asimiluje a způsobuje houstnutí krve. Lepek má strukturu cizí tělnímu metabolismu. Zapouzdřuje menší molekuly látek (např. cukru, cholesterolu, tuk), které jsou následně odváděny do krve nedostatečně strávené. V případě, že se dostane do krevního řečiště, hromadí se v tělních dutinách. Pro tělo je velmi náročné vyloučit lepek z lidského organismu.
Špatné trávení
Bezlepková dieta nebo alespoň omezení příjmu lepku může výrazně ulehčit organismu. Jak bylo upozorněno, lepek představuje látku, která je pro lidské tělo ve své podstatě cizí. V případě, že se do lidského organismu dostane lepek ve větším množství, musí tělo vyprodukovat na svoji obranu vysoký počet bílých krvinek. Ty vyprodukovanou hlenovitou látkou obalí jídlo, které obsahuje lepek. Výsledkem není pro lidský organismus příliš pozitivní. Během „zaobalení“ tráveného jídla nepřežijí lidskému organismu prospěšné bakterie. Lepek výrazně ovlivňuje příjem živin do krve, protože se lepí na střevní sliznici, kde snižuje plochu, přes kterou se tyto látky dostávají do krve. Díky tomuto způsobu trávení stravy je v konečném důsledku lidské tělo nedostatečně vyživováno, protože je výrazně omezen příjem lidskému tělu prospěšných látek.
Bezlepková prevence
Na prvním místě, které vede spoustu osob k bezlepkovým potravinám, je prevence vzniku alergie na lepek. Jelikož lepek výrazně zatěžuje lidský organismus, spousta osob se jeho příjmu vyvaruje nebo se ho snaží omezovat. Odborné výzkumy upozorňují na pozitivní vliv bezlepkové diety na zlepšení stavu při depresích, schizofrenii a lupénky. Výraznou pomůckou je bezlepková dieta pro sportovce, kteří během aktivního období nezatěžují organismus příjmem lepku a šetří tak energii. Srbský tenista Novak Djokovič uvedl, že se díky bezlepkové dietě cítí lehčí, rychlejší a celkově lépe.
Komentáře
Diskuze je prázdná.