Poznejte ghí
Ghíčko je čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla.
Ghí, ghee nebo ghíčko je sanskrtský výraz pro přepuštěné máslo. S ghí se můžeme setkat v souvislosti s ajurvédou, což je 5 tisíc let stará indická medicína. Ta považuje ghí pro své účinky na zdraví za elixír života. Ajurvéda je od roku 1982 uznaná Světovou zdravotnickou organizací jako oficiální alternativní medicína.
10 důvodů proč Ghí SortimentGhí vs přepuštěné másloJak vznikla ghítelaVíce o výrobě ghí
Výhody GHÍČKA
Skvěle chutná a voní ⇒
Nepřepaluje se = ideální na smažení ⇒
Trvanlivé minimálně 12 měsíců ⇒
Nemusí se chladit ⇒
⇐ Bez mléčné bílkoviny
⇐ Superpotravina
⇐ Zlepšuje trávení
⇐ Plné vitamínů A, D, E, K a antioxidantů
Návrat ke kořenům
Přepuštěné máslo ale není žádná novinka ani v našich krajích. Naše praktické babičky takto prodlužovaly trvanlivost másla. Neměly k dispozici lednice a mrazáky a v této podobě jim máslo vydrželo ve spíži velmi dlouho.Ve starých kuchařských knihách se přepuštěné máslo používalo ke smažení, maštění knedlíků, kaší, brambor, do polévek a omáček, k potírání drůbeže, při pečení koláčů a buchet…
Během posledních 20 let přišly na scénu margaríny a máslo bylo z lednic vyhnáno. Civilizačních chorob však neubylo, tak se pomalu vracíme k tomu, co před lety fungovalo. Vědecké výzkumy nyní potvrzují, že máslo (a to přepuštěné obzvlášť) je velmi hodnotný a zdravý tuk.
Jak používat ghí
Ghí (přepuštěné máslo) lze použít v teplé kuchyni všude tam, kde byste použili jakýkoliv jiný tuk. Má vysoký bod zápalu, proto se nepřipaluje.
Nepřepaluje se
Dlouhá trvanlivost
Není nutné chladit
Ruční řemeslná výroba
Kvalitní pokrm vyžaduje kvalitní suroviny. Nezpracované čerstvé máslo odebíráme z českých i zahraničních mlékáren ve velkém. Hledáme na trhu to nejlepší máslo pro výrobu. BIO máslo má v sezoně kvalitu grass-fed. Tzn., že se krávy pasou na zelené trávě. Kvalita produktů takto živených krav je jinde, než u konvenčních chovů.
Následně máslo přepouštíme ručně ale ve velkých objemech. Díky naší receptuře a technologickéu postupu je ghí tak chutné a voňavé.
Se stáčením, uzavíráním sklenic a značením nám už pomáhají stroje, abychom naším děvčatům ušetřili ruce.
Než doputuje k vám, je ještě několikrát kontrolováno. Zrakem, čichem a naším mlsným jazykem. Celý proces výroby probíhá pod dohledem státní veterinární správy.
10 důvodů proč používat ghí
Důvodů bude určitě víc a navíc každý z vás bude mít ten svůj jeden. Tak my za vás vypíchneme ty, pro které přesvědčíte každého neveřícího Tomáše.
Často kladené dotazy